Logo Family Matters Greta Schepens
Logo gretaschepens
Logo10 Family Matters
Vertrouwenspersoon Family Matters BM vertrouwen Family Matters

Wat doet een Extern Vertrouwenspersoon

Bij een Vertrouwenspersoon staat luisteren centraal. In mijn rol als vertrouwenspersoon begrijp ik dat een goed luisterend oor de basis vormt voor het bieden van ondersteuning. Het is een essentiële voorwaarde om effectief te zijn in dit werk. 

Daarnaast is het van groot belang om op de hoogte te zijn van de opties die een werknemer heeft wanneer deze te maken heeft met ongewenst gedrag op het werk.
Vanaf 2024 zijn de eisen voor bedrijven om een goed psycho-sociaal werkklimaat te creëren aangescherpt, ik sta klaar om te helpen bij het naleven van deze verplichtingen.

Welke taken heeft een Vertrouwenspersoon
Een externe vertrouwenspersoon adviseert de melders en de organisaties wanneer er sprake is van ongewenst gedrag. Deze rol omvat 3 hoofdtaken:

  • Opvangen van werknemers die te maken hebben met Psycho Sociale Arbeidsbelasting (PSA). Dit betreft stress op het werk dat niet direct verband houdt met de functie-inhoud. Onderwerpen als discriminatie, pesten en seksueel overschrijdend gedrag worden hierbij behandeld.
  • Voorlichting geven aan de organisatie en werken aan het de voorkoming van PSA.
  • Signaleren en adviseren van het management over een gezond werkklimaat, gezien de wettelijke verplichting van werkgevers om PSA te voorkomen. Een vertrouwenspersoon geeft hierbij zowel gevraagd als ongevraagd advies aan de organisatie en stelt passende maatregelen voor.

Wat kan ik voor jou doen
Samen met een melder van ongewenst gedrag bekijk ik de situatie en bespreken we de mogelijkheden. Als melder behoud je de regie, en de gesprekken blijven vertrouwelijk, tenzij er sprake is van een strafbaar feit. Samen kijken we naar oplossingen via informele of formele wegen, waarbij de melder de controle houdt over keuzes en het proces.
Neem contact op via mail of telefoon om te verkennen op welke manier ik jou:

  • als melder van ongewenst gedrag, of
  • jouw organisatie, die behoefte heeft aan een extern vertrouwenspersoon, kan ondersteunen. 
'Samen-werken aan een veilige en gezonde werkomgeving' 

© 2024 FAMILY MATTERS

Delen

Aanmelden voor nieuwsbrief

Vul je naam en e-mailadres in als je de tweemaandelijkse nieuwsbrief wilt ontvangen. 

Contact

Family Matters
Groot Bielderweg 1
3784 WC Terschuur

06-20533262
info@gretaschepens.nl
www.gretaschepens.nl


Webdesign/webdevelopment:
Birdhouse Solutions